Azteki in Maji so kakav imenovali tudi hrana bogov, cenili pa so ga celo tako zelo, da so kakavova zrna uporabljali namesto zlata za plačilno sredstvo. Azteki so poleg imena hrana bogov zanj uporabljali še eno ime, in sicer »kri srca«, saj so že poznali njegove blagodejne učinke na srce in ožilje. V medicini je bil kakav torej prisoten že v tistih časih in si je prisliužil še ime »črno zlato«, saj vsebuje več kot 300 različnih zdravilnih sestavin, ki pa se večinoma uničijo med toplotno obdelavo in predelovanjem. Prav zato ga moramo uživati PRESNEGA IN NEPREDELANEGA. To pomeni, da se je treba IZOGIBATI DODAJANJU MLEKA IN MLEČNIH IZDELKOV KAKAVU, saj zavirajo odlične lastnosti kakava in preprečujejo absorbcijo hranil v telo.

KAKAV je bogat s številnimi naravnimi sestavinami:

  • beljakovine (16 %),
  • aminokisline (20 %),
  • esencialne maščobe kisline (48 %),
  • vlaknine (velik delež topnih prehranskih vlaknin, ki dobro vplivajo na prebavni sistem – čistijo črevesje in spodbujajo peristaltiko),
  • antioksidanti (vsebuje več antioksidantov kot katerokoli drugo živilo na svetu – celo več kot borovnice, rdeče vino, jagode acai in goji jagode; antioksidanti varujejo
  • pred prezgodnjim staranjem, boleznimi srca in ožilja ter rakom),
  • 31 mineralov in elementov (živilo z največjo vsebnostjo magnezija),
  • vitamine A, B in C (vitamin C le v presnem kakavu, saj se s toplotno obdelavo izgubi ves ta dragoceni vitamin),
  • anandamid in dopamin (izboljšata počutje); anandemid najdemo samo v kakavu, znan je tudi kot spojina sreče, saj se sprošča takrat, ko se dobro počutimo,
  • feniletilamini so skupina kemičnih snovi, ki jih telo proizvaja, ko se zaljubimo, poleg tega pomembno vplivajo na koncentracijo in pozornost,
  • triptofan (antidepresiv) ugodno vpliva na razpoloženje in je zelo pomemben za proizvodnjo serotonina (antistres), ki odpravlja stanje tesnobe in pomaga, da se bolj
  • uspešno zoperstavljamo stresu.

Posebne lastnosti in uporaba kakava:

  • poln antioksidantov,
  • podpira delovanje srca in krvnega obtoka,
  • znižuje krvni pritisk,
  • pomaga vzdrževati elastičnost žil, kar pripomore k normalnemu pretoku krvi, s tem pripomoremo k zdravju ožilja in izboljšanju njegove funkcije,
  • pomaga pri kronični utrujenosti, zviša nivo energije,
  • nizek glikemični indeks (6–10 %),
  • izboljšuje mentalne sposobnosti,
  • t. i. anti-aging učinki: učvrsti in gladi kožo ter jo naredi bolj prožno tudi v zrelejših letih,
  • ščiti kožo: vsakodnevno uživanje pomaga ščititi kožo pred ultravijoličnimi žarki, hrani in mehča suho kožo, jo globinsko vlaži.

KAKAV