baobab

Ali ste vedeli, da baobab zaradi njegove mogočnosti imenujejo tudi DREVO ŽIVLJENJA?

Opice so »zavohale« njegovo opojnost in moč in naravnost obožujejo njegove sadeže. Prav zato ga imenujejo tudi opičji kruhovec. Sadež je bogat z vitamini, minerali in vlakninami. Za baobab se je izkazalo, da vsebuje eno največjih vrednosti antioksidantov med sadjem.

Vitamin C odlično pomaga preganjati utrujenost in izčrpanost ter prispeva k normalnemu delovanju živčevja in psiholoških funkcij. Hkrati sodeluje pri sproščanju energije med presnovo. Baobab vsebuje šestkrat več kalija kot banane. Kalij je zelo pomemben mineral v telesu, saj omogoča pravilno delovanje organizma ter poskrbi za aktivacijo encimov in prenos hranil po telesu. Kalcij je zelo pomemben mineral za tvorbo kostne mase in izločanje hormonov – baobab ga vsebuje kar dvakrat več kot kravje mleko. 50 % sadeža predstavljajo vlaknine, ki uravnavajo delovanje črevesja ter preprečujejo nenaden porast sladkorja v krvi. Vsebuje vseh osem pomembnih aminokislin, ki jih naše telo potrebuje za vzdrževanje prebave.

Privoščite si baobab, kadar potrebujete dozo energije, skodelico poživitve in paket koncentracije, bistrosti ter budnosti.

Uporaba je preprosta. Baobab v prahu raztopimo v vodi, soku, mleku in drugih napitkih ali pa ga dodamo v smutije in jogurte. Baobab v prahu pogosto dodajajo tudi k sestavinam testa za kruh, biskvite ipd., saj zmehča testo, da je kruh mehkejši (kot nadomestek vinskemu kamnu ali kvasu).

In to še ni vse … Baobab lahko uporabimo tudi v kozmetiki.

Z redno uporabo maske lahko zgladimo drobne gubice na obrazu. Baobab v prahu zmešamo z zadostno količino vode, dobljeno zmes nanesemo na obraz in po 20 minutah masko speremo s toplo vodo.

RECEPT – OVSENI KOSMIČI Z BAOBABOM

  • ½ skodelice ovsenih kosmičev
  • ovseno mleko (po občutku)
  • pest jagodičevja
  • 2 čž baobaba v prahu
  • 1 čž mletega lanenega semena
  • 1 čž črnega sezamovega semena

 

POSTOPEK

Ovsene kosmiče namočimo v mleku in pustimo stati čez noč. Zjutraj primešamo ostale sestavine in dodamo mleko po potrebi. Uživamo …!