DSC_0472Gospod December je pred vrati … ne pustite ga stati zunaj …

Za minutko se sprostite in zaposlite svoje možgane malo drugače. Zaprite oči in si predstavljajte, kako

iz zasnežene ulice in mraza stopite v topel dom, v katerem omamno diši. Na mizi pred kaminom vas

čaka krožnik sveže pečenih vanilijevih rogljičkov, zraven pa skodelica toplega kakava, slajenega s

kokosovim sladkorjem. Udobno se zleknete v naslonjač in samo uživate …

Da, december JE čas peke, vonja po vaniliji in cimetu. Pri peki vam lahko pomagajo tudi vaši najmlajši

nadobudneži, ki se od vas učijo in z vašo pomočjo spečejo čisto svoje slastne piškote. Pozabili bodo

na televizijo in risanke, pa še v šoli se bodo lahko »pohvalili«, kakšni pekarski mojstri so.

Da bosta peka in sladkanje »zdrava« vam predlagamo, da uporabite »zdravju prijazne« sestavine, da

premišljeno izberete, iz česa bodo vaše decembrske dobrote. Hidrogenirana olja zamenjajte s hladno

stiskanimi. Za sladice brez glutena vam priporočamo riževo, kokosovo, ajdovo, proseno, koruzno ali

kvinojino moko. O škodljivosti belega sladkorja zagotovo veste že veliko. Zato ga kar zamenjajte z bolj

»zdravo« alternativo, kot so kokosov sladkor, lucuma, stevia, brezov sladkor ali sukrin. Uporabite

lahko tudi med, javorjev sirup ali agavin nektar. Tudi jajca lahko nadomestite. Ena čajna žlička

namočenih chia semen nadomesti eno jajce pri peki.

Mi smo preizkusili zapisano in lahko potrdimo, da deluje.

Za vas smo pripravili poseben recept PREGREŠNI VANILIJEVI ROGLJIČKI

Potrebujemo

  • 40–50 dag moke brez glutena
  • 1 čž sode bikarbone
  • ščepec himalajske soli
  • čajna žlička vanilije v prahu
  • 26 dag kokosovega sladkorja
  • 13 dag masla

Priprava

1. Maslo vzamemo iz hladilnika vsaj 2 uri pred pripravo testa. Moko zmešamo s sodo bikarbono, soljo

in vaniljo v prahu. Na sredini naredimo jamico in dodamo maslo ter kokosov sladkor. Zamesimo

testo.

2. Iz testa oblikujemo rogljičke in jih razporedimo na pekač. V predogreti pečici pečemo 10–15 minut

na 180–200 °C.