Kvas je postal zaželeno prehransko dopolnilo, saj ima na človekov organizem pozitivne učinke. Rdeči kvasni riž v kitajski medicini poznajo in uporabljajo že stoletja za pomoč pri zniževanju holesterola v krvi.

V kitajski prehrani je kvas rdečega riža zaželena sestavina v prehrani, saj jo pogosto uporabljajo v ribjih omakah, ribjih pastah in rdečem vinu.

Kvas rdečega riža pridobivajo s fermentacijo rdečega riža s kvasovko Monascus purpureus. Pomagal naj bi pri urejanju prebave, zniževanju krvnega tlaka, holesterola, krepi pa tudi človekov krvni sistem in notranje organe.

Raziskave kažejo, da jemanje 2,4 grama kvasa rdečega riža dnevno v osmih tednih zniža nivo slabega holesterola za 22%, nivo skupnega holesterola pa za 26%.

Monakolin K je ena izmed najpomembnejših učinkovin v kvasu, ki jih proizvaja kvasovka Monascus purpureu.

Kvas rdečega riža je primeren tudi za krepitev imunskega sistema, zdravljenje diabetesa. Znan je tudi po njegovem protibolečinskem delovanju, dobro se obnese tudi pri razdraženem želodcu, diareji ali počasni prebavi. Na Kitajskem ga uporabljajo tudi pri akupunkturi vranice, jeter, tankega in debelega črevesja.