Matični mleček izločajo posebne žleze, ki se nahajajo ob čebeljih možganih. Proizvajajo ga mlade čebele, ki so stare od pet do dvanajst dni. Njihova naloga je skrbeti za matico, čebele delavke in trote. Njihove žleze začnejo delovati šele po četrtem dnevu življenja, ta mleček pa prenehajo izločati že po enajstem dnevu.

 

Po sestavi je izredno hranilen, ne samo za čebele, tudi za človeško zdravje. Vsebuje veliko beljakovin, vitamine, spolne hormone, ter naravne sladkorje. Gre za gosto tekočino mlečno bele barve, ki ima značilen vonj in nekoliko pekoč kislo-sladek okus.

 

Matični mleček krepi življenjsko moč, spodbuja odpornost imunskega sistema, zavira procese staranja in tudi podaljša umsko delo brez utrujenosti. Ima pa tudi eno slabo lastnost, i.s. če ste alergični na čebelji pik, lahko uživanje matičnega mlečka sproži podobno reakcijo, tako da se pred uporabo posvetujte z zdravnikom.

 

Na sestavo matičnega mlečka vpliva veliko zunanjih dejavnikov. Pomembno je okolje, v katerem se čebele gibajo, kraj izvora in čas, kdaj mleček pridobivajo. Na sestavo matičnega mlečka vpliva tudi biološka raznolikost čebel.

 

Matični mleček poimenujemo tud kraljevska tekočina, saj naj bi prav zaradi nje matice živele od pet do sedem let, medtem ko delavke in troti dočakajo največ osem tednov. Pred kratkim so znanstveniki odkrili kaj v matičnemu mlečku, je tisto, ki daje to neverjetno moč čebelam maticam. Dolgo jih je zanimalo, katera snov v matičnem mlečku je tista, ki določa, da se iz oplojenega jajčeca razvije spolno razvita samica – matica. Japonski entomolog je ugotovil, da je ta komponenta protein in ga imenoval rojalaktin.

 

Matični mleček vsebuje beljakovine, encime, hormone, aminokisline, maščobe, sladkorje, vodo in vitamine. Uporablja se ga za zdravljenje bolezni in za lajšanje zdravstvenih težav – tako fizičnih kot psihičnih.

 

Priporočljiv je tako za odrasle kot otroke. Matični mleček kot dopolnilo je primeren tudi v primeru, ko nimamo apetita, saj ima visoko hranilno vrednost (z vitamini, minerali, nenasičenimi maščobami in aminokislinami). Izboljšuje tudi koncentracijo, zato se mladi lažje učijo, odrasli pa več in bolj kvalitetno delajo, hkrati pa se izboljša tudi spomin.

Uživanje matičnega mlečka ugodno vpliva pri težavah šibkih kosti, boleznih koronarnih arterij, diabetesu, visokem krvnem tlaku, motnjah endokrinega sistema, anemiji, artritisu, astmi, porušenju hormonskega ravnovesja, povišanem holesterolu, impotenci, vnetjih, težavah s spominom in imunskim sistemom, bolečinah v jetrih, izčrpanosti, težavah v menopavzi, pri napadih panike, Parkinsonovi bolezni, zaostanku v rasti, gubah, bakterijskih infekcijah, celjenju ran in utrujenih očeh. Ker pospešuje odstranjevanje strupov iz telesa, krepi imunski sistem in se je za zelo učinkovitega izkazal pri lajšanju stranskih učinkov kemoterapije. Matični mleček tudi regenerira celice v možganih in je edini naravni proizvod, ki prodira skozi ovojnico nadledvične žleze in jo očisti strupov.

(vir: https://www.bodieko.si/maticni-mlecek-cudezni-napitek)

 

Redno uživanje matičnega mlečka pomaga tudi pri negativnih čustvih. Kot dopolnilno zdravljenje, ga lahko uporabljamo tudi pri zdravljenju blažjih psihičnih motenj, depresije, nevrotičnih motenj in manične depresije. Uživanje matičnega mlečka pozitivno učinkuje na razpoloženje pri ženskah v menopavzi.