Divji yam raste po vsej Srednji Ameriki. Je rastlina svetlo rjave barve, s suho, podolgovato korenino. Korenine imajo grenak in trpek okus. Zgornja površina listov je gladka, medtem ko je spodnja puhasta. Leta 1936 so znanstveniki odkrili, da korenine divjega yama vsebujejo snov diosgenin, ki pomaga pri uravnoteženju progesterona in estrogena.

Diosgenin naj bi pomagal preprečiti in odpraviti ciste na prsih in se uporablja kot podpora pri raku dojk, prostate in jajčnikov. Koristen je pri zastajanju tekočine, povišani telesni masi, depresiji, zmanjšanem libidu in pri nizkem delovanju ščitnice. Pozitivno vpliva tudi na vnetja, artritis ter druga revmatična obolenja in alergije. Ima močan antistresni učinek.

Danes se ekstrakt divjega yama uporablja pri vseh vrstah vnetij, osteoporozi, mišičnih krčih, nihanju sladkorja, pri razdražljivosti in pomanjkanju energije, astmi, težavah z menstruacijo, v meni, pri pomanjkanju libida in mišične mase, presežku maščob ter odlično vpliva na žleze z notranjim izločanjem.

Ekstrakt divjega yama je odličen tudi pri suhi in popokani koži, laseh in nohtih, pri celulitu, vidnih žilah na hrbtni strani rok in pri pigmentnih madežih.