Baldrijan v Sloveniji poznamo pod imenom zdravilna špajka. Je trajna rastlina, ki jo najdemo po vsej Evropi in severni Aziji. Raste v vlažnih razmerah, lahko pa ga najdemo tudi na bolj suhem rastišču. Baldrijan ima razbrazdano, pokončno steblo, ki zraste tudi do metra visoko. Listi so nazobčani. Vzgojimo ga lahko tudi sami, doma iz semen, ki jih posejemo v aprilu.

Baldrijan so starogrški in rimski zdravniki uporabljali kot zdravilo za prebavne motnje, z njim so si ženske krepile menstruacijo, služil pa jim je tudi za odvajanje vode. V 18. stoletju so odkrili tudi, da baldrijan pomirja.

Baldrijan vsebuje alkaloide, eterično olje, valepotriate (zdravilne učinkovine v baldrijanu) in seskviterpene (v naravi se nahajajo v rastlinah in insektih, kot obrambni agensi ali feromoni). Je odlično sredstvo proti nespečnosti, kar so potrdile tudi študije. Uporabljamo ga tudi pri nervozi ali razburjenosti, pri bolečinah v želodcu in črevesju, ki so posledica stresa, srčni nervozi, strahu ali splošni napetosti. Pomaga nam prenašati jezo in stres, razburjenost in žalost. Z njegovim jemanjem lahko ta čustva umirimo oz. jih lažje prenašamo. Preprečimo pa tudi morebitne bolezni, ki bi nastale zaradi takšnega čustvenega stanja.

Baldrijana ne smete uporabljati med nosečnostjo in dojenjem. Ne smete ga uporabljati, če jemljete zdravila, kot je diazepamali amitriptilin. Lahko poveča učinke uspaval ali zdravil, ki uravnavajo razpoloženje.