Ozkolistno ciprje je že na pogled drugačno od drugih rastlin. Ima namreč štiri vijolične venčne liste in štiri ozke čašne liste, ter osem prašnikov. Raste na posekah in gozdnih robovih, ter ob poteh. Rastline so zelo opazne, saj so cvetovi združeni v dolgo grozdasto socvetje. Spiralasto razvrščeni, suličasti in spodaj mrežasto ožiljeni listi so 1–3 cm široki. Je trajnica, spada v družino svetlinovk.

V Sloveniji rasteta dve vrsti ciprja, ozkolistno in močvirsko. Pogosteje se pojavlja na severu Slovenije, predvsem na Pohorju, kjer mu pravijo ciproš.

Ta rastlina je priljubljena predvsem pri moških, čeprav bi po izgledu sklepali ravno nasprotno. Nežne barve pritegnejo namreč predstavnice ženskega spola. Pa temu ni tako, saj v prvi meri lajša težave pri povečani prostati.

Vsebuje snovi, ki učinkujejo na bolezenske spremembe v našem telesu, saj delujejo protivnetno in zavirajo procese, ki povzročajo povečanje podmehurnice. Uporablja se pri vseh obolenjih prostate, kot je težko odvajanje vode, rak na mehurju in prostati, ali bolečine v mehurju in ledvicah (v te namene se priporoča tudi ženskam). Mnogi ljudje, ki imajo dalj časa težave s prostato, lahko s pomočjo ozkolistnega cipja spet ozdravijo, pogosto celo brez operacije. Če je bila operacija že opravljena, pa lahko pripravek iz zelišča zmanjša ali odstrani pekočo bolečino in druge težave, ki so pogoste po operaciji.

Ozkolistno ciprje pripomore tudi delovanju sečil.