Mmm kokos. Ob misli na ta omamno dišeč sadež se marsikomu v mislih odvrti film peščene plaže in prijetnega ozračja. Zraven odličnega okusa pa ima izjemen vpliv tudi na naše telo in organizem.

Kokosovo olje je izjemno zdravo v kuhi, še posebej hladno stiskano. Z njim lahko cvremo in pečemo, uporabljamo ga lahko v sladicah, smoothijih in ostalih napitkih, odlično pa se obnese tudi v kozmetične namene. Približno 62% olja iz kokosa je sestavljeno iz zdravih maščobnih kislin. Večino maščob, ki jih uživamo, prebavljamo dlje časa, maščobne kisline v kokosovem olju pa zagotavljajo popoln vir energije. Pred uporabo se le prepričajte, da je olje nehidrogenirano in nerafinirano, ter z ekološkim certifikatom.

Kokosovo olje se odlično obnese tudi v kozmetični industriji, lahko ga uporabimo za masažo, za nego las, saj obnavlja lasišče in preprečuje prhljaj. Redna uporaba izboljša tudi videz nohtov in kože, saj jih navlaži in naredi bolj prožne.

Iz njega lahko naredimo piling za obraz ali telo, uporabimo ga lahko tudi za odstranjevanje make upa, če si želimo gostejših in daljših trepalnic, lahko kapljico olja nanesemo tudi na to mesto. Tudi pene za britja lahko zamenjamo za kokosovo olje. Odlično se obnese tudi pri oblikovanju frizure. V kolikor dodamo v kokosovo olje sodo bikarbono dobimo naravni dezodorant brez kemikalij.

Izboljšuje tudi delovanje imunskega sistema, pomaga pri glivičnih obolenjih, uravnava holesterol, pospešuje presnovo, zato se dobro obnese tudi pri hujšanju. Znižuje pa tudi glikemični indeks hrane, ki jo zaužijemo.

Lavrična in kaprilna kislina, ki se nahajata v olju naš organizem varujeta pred kandido in glivičnimi obolenji.