Ste že slišali za zdravilno gobo s številnimi pozitivnimi učinki na telo in organizem? Zanimivo je, da kombuča v bistvu ni prava goba, ampak gre za neke vrste umetno gobo oz. sluzasto maso, v kateri živijo kvasovke in bakterije. Kombuča za rast potrebuje toploto, kisik in svetlobo. V Evropi jo poznamo šele od začetka prejšnjega stoletja, v Aziji pa so jo uporabljali že veliko prej.

Nekateri ji pravijo tudi čudežna goba, saj ugodno vpliva na prebavo, zaradi vsebnosti kofeina pa odpravlja tudi utrujenost. Pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem.

Za okusen in zdrav napitek, ki ga lahko seveda pripravimo tudi sami doma, potrebujemo:

  • 3, 5 litra vode
  • 1 skodelica kokosovega sladkorja
  • 8 vrečk pravega zelenega ali črnega čaja
  • 2 skodelici kombuča napitka (že fermentiranega, ki smo ga dobili skupaj s kulturo kombuče)
  • 1 kultura kombuče

 

Najprej pripravimo črni ali zeleni čaj in v njem raztopimo sladkor. Ohlajenemu čaju dodamo že fermentiran napitek kombuče, nato tekočino prelijemo v steklen kozarec. Posodo prekrijemo s krpo. Počakamo 10 dni in napitek je pripravljen. S čistimi rokami nato odstranimo kulturo kombuče, saj jo lahko uporabimo za pripravo naslednjega napitka.

 

Napitek vsebuje številne encime, bogat je z vitaminoma B in C, poln je antioksidantov, aminokislin in mineralov. Vsebuje tudi glukozamin, ki deluje protivnetno in zmanjšuje bolečine, vpliva pa tudi pozitivno na sklepe in povečuje nastanek hialuronske kisline v telesu. Redno pitje kombuče ugodno vpliva na delovanje jeter in ledvic ter tako razstruplja telo. Zmanjšuje pa celo stres in poskrbi za boljši spanec.

 

Odpravlja tudi težave z lasmi in kožo, manjša gube, pospešuje kurjenje maščob in zmanjšuje pojavnost celulita – več kot odlična izbira za predstavnice nežnega spola!