SLASTNI PIŠKOTI IN VANILIJA

Za minutko se sprostite in zaposlite svoje možgane malo drugače. Zaprite oči in si predstavljajte, kako iz zasnežene ulice in mraza stopite v topel dom, v katerem omamno diši.

Na mizi pred kaminom vas čaka krožnik sveže pečenih vanilijevih rogljičkov, zraven pa skodelica toplega kakava, slajenega s kokosovim sladkorjem.

Udobno se zleknete v naslonjač in samo uživate. December je čas peke, vonja po vaniliji in cimetu. Pri peki vam lahko pomagajo tudi vaši najmlajši nadobudneži, ki se od vas učijo in z vašo pomočjo spečejo čisto svoje slastne piškote. Pozabili bodo na televizijo in risanke, pa še v šoli se bodo lahko »pohvalili«, kakšni pekarski mojstri so.

Da bosta peka in sladkanje »zdrava« vam predlagamo, da uporabite »zdravju prijazne« sestavine, da premišljeno izberete, iz česa bodo vaše decembrske dobrote.

Hidrogenirana olja zamenjajte s hladno stiskanimi. Za sladice brez glutena vam priporočamo riževo, kokosovo, ajdovo, proseno, koruzno ali kvinojino moko.

O škodljivosti belega sladkorja zagotovo veste že veliko. Zato ga kar zamenjajte z bolj »zdravo« alternativo, kot so kokosov sladkor, lucuma, stevia, brezov sladkor ali sukrin. Uporabite lahko tudi med, javorjev sirup ali agavin nektar.

Tudi jajca lahko nadomestite. Ena čajna žlička namočenih chia semen nadomesti eno jajce pri peki.

Mi smo preizkusili zapisano in lahko potrdimo, da deluje.

Za vas smo pripravili poseben recept PREGREŠNI VANILIJEVI ROGLJIČKI

Potrebujemo

40–50 dag moke brez glutena

1 čajno žličko sode bikarbone

1 ščepec himalajske soli

1 čajno žličko vanilije v prahu

26 dag kokosovega sladkorja

13 dag masla

Priprava

Maslo vzamemo iz hladilnika vsaj 2 uri pred pripravo testa. Moko zmešamo s sodo bikarbono, soljo in vaniljo v prahu. Na sredini naredimo jamico in dodamo maslo ter kokosov sladkor. Zamesimo testo.

Iz testa oblikujemo rogljičke in jih razporedimo na pekač. V pred ogreti pečici pečemo 10 – 15 minut na 180 – 200 °C.