SUPER ALGA = SPIRULINA

Verjetno ste že slišali za superživilo spirulino. Lahko jo uporabljate vsak dan, toda kaj je spirulina v resnici in kaj naredi vašemu telesu?

Kaj je spirulina

Spirulina je enocelična modro-zelena morska alga z neverjetnim prehranskim profilom. Spirulina je edinstvena po tem, da vsebuje fikocianin, ki daje algi modro barvo. Zelena spirulina vsebuje klorofil, to je zeleni list, s katerim lahko rastlina absorbira svetlobo in jo pretvarja v energijo. Zahvaljujoč prisotnemu klorofilu ima ta prastara alga čistilni učinek na črevesje in telo ter predstavlja odlično gojišče za črevesno floro. Spirulina se imenuje tudi ‘sončna hrana’. Alge so dober vir beljakovin in železa. Alga je rastlina, ki raste v morju ali jezerih. Alga spirulina raste v slani vodi, ki je bogata z minerali. Rastlina spirulina vsebuje tudi veliko mineralov.

Od kod izvira spirulina

Spirulina je ena najstarejših vrst alg, ki obstajajo. Stara je skoraj toliko kot Zemlja, približno 3,5 milijarde let. Spirulina prihaja predvsem iz Mehike ter srednje in vzhodne Azije, zato jo gojijo na območjih, kjer sonce sije več kot 320 dni na leto.

Katere hranilne snovi so v spirulini

Spirulina je prava vitaminska bomba in vsebuje 11 vitaminov, 10 mineralov in 18 aminokislin. Bogat je z vitamini A, C, E, K ter vitamini B1, B2, B3, B6 in B11. Poleg tega spirulina vsebuje visoko kakovostne in lahko vpojne in prebavljive beljakovine. Zaradi tega je dober dodatek za vegetarijance in vegane. Spirulina je zaradi slane vode zelo bogata z minerali. Vsebuje fosfor, magnezij, železo, kalij, cink, krom, baker, selen in kalcij. Spirulina je znana tudi kot antioksidant in ima čistilni učinek, zato se pogosto uporablja pri razstrupljanju.

Zakaj uporabljati spirulino

Alge so na dnu prehranjevalne verige. Dodatek spiruline je v veliki meri sestavljen iz beljakovin. To je pomembno za izgradnjo in vzdrževanje tkiv, kot so koža in mišice, prav tako zagotavlja več energije ob utrujenosti. Poleg tega spirulina vsebuje tudi majhne količine omega 3 in omega 6 maščobnih kislin. Te maščobne kisline so dobre za zdravje.

Ker je spirulina tudi bogat vir antioksidantov, vam lahko pomaga znebiti se toksinov in prostih radikalov v telesu. Klorofil v spirulini razstruplja jetra in pomaga pri ponovnem ravnovesju črevesne flore.

Znano je, da spirulina stabilizira raven sladkorja v krvi. To pomeni, da je mogoče prenajedanje bolje nadzorovati.

Katere oblike spiruline obstajajo

Spirulino poznamo v dveh oblikah: prah in tablete. Različico v prahu je enostavno zaužiti z mešanjem v smutije, napitke ali vse vrste jedi. Ker je prašek enostavno mešati s tekočinami ali mlečnimi izdelki. Odlično ga lahko mešate s testeninami, šejki ali jogurtom. Druga možnost je, da jih nekaj vmešate v solato in naredite preliv. Če vam okus ni ravno všeč, lahko spirulino zagotovo uživate tudi v obliki tablet.

close

Naroči se na e-novičke in bodi na tekočem z vsemi ugodnostmi in novicami.